Neuscorrectie

Omdat je neus zo centraal in je gezicht zit, kan een neuscorrectie een enorme verbetering geven aan je uiterlijk. Met een neuscorrectie kan ook de functie van de neus verbeterd worden. Dankzij de ‘Preservation Rhinoplasty’ techniek ontstaat er een natuurlijk resultaat zonder zichtbare littekens. Ook herstel je sneller na de ingreep. Ik vertel je graag meer over deze moderne techniek op het gebied van neuscorrecties.

 

Preservation Rhinoplasty techniek

Bij alle neuscorrecties pas ik de ‘Preservation Rhinoplasty’ techniek toe. Dit is een moderne benadering die gericht is op het behoud van de structuur en stabiliteit van het kraakbeen, en het bot van de neus. Deze techniek heeft een aantal voordelen ten opzichte van de klassieke open neuscorrectie.

Natuurlijk resultaat zonder zichtbare littekens

Bij de klassieke open neuscorrectie verlaagt de chirurg de neusrug door bot en kraakbeen van de bovenkant te verwijderen. Dat moet hij daarna weer reconstrueren. Met de ‘Preservation Rhinoplasty’ techniek verwijder ik bot en kraakbeen van onderen, waardoor de natuurlijke lijnen van de neusrug behouden blijven. Je kunt het vergelijken met een kerstboom die te groot is voor in huis. In dat geval kun je de top eraf zagen zodat hij wel past, maar dan heb je een lelijke boom. Ik haal juist een gedeelte van de stam weg, waardoor de boom zakt en het resultaat natuurlijk is.

Kortere neuscorrectie hersteltijd

Daarnaast wordt er bij de ‘Preservation Rhinoplasty’ techniek in een ander vlak geopereerd. Hierdoor blijven de weke delen (waarin de bloed- en lymfevaten lopen) ongemoeid. Zo is de ingreep veel minder ingrijpend dan een klassieke behandeling en is de neuscorrectie hersteltijd beduidend korter. Vaak ben je na 10 dagen alweer toonbaar.

Dr. Bart is een internationaal erkende expert in Preservation Rhinoplasty. Hij geeft lezingen en onderwijs aan andere chirurgen in binnen- en buitenland. Ook is hij medeauteur van het meest toonaangevende boek over Preservation Rhinoplasty.

Neuscorrectie voor mannen en vrouwen

Neuscorrecties kunnen zowel mannen als vrouwen helpen die zich storen aan de vorm of grootte van hun neus. Daarbij zijn de gelaatskenmerken heel belangrijk. Bij een man zijn deze meer uitgesproken en bij een vrouw zie je fijne kenmerken in het gezicht. Als ik specifiek kijk naar de neus hebben mannen meestal een bredere neus dan vrouwen. Tijdens de neuscorrectie voor vrouwen en mannen hou ik rekening met de natuurlijke gelaatskenmerken, zodat het eindresultaat past bij je persoonlijkheid.

Intake en behandeling

Tijdens het consult kun je aangeven wat je het meest stoort aan je neus en hoe je het zou willen veranderen. Daarna wordt met behulp van foto-simulatie gekeken wat mooi en haalbaar is. Een neuscorrectie duurt anderhalf tot drie uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. De ingreep wordt onder algehele narcose gedaan. Je krijgt geen tampons of neuskapje, alleen pleisters. Een week na de neuscorrectie is ongeveer 60% van de zwelling verdwenen, de laatste 40% trekt binnen een jaar weg. Je neus zal enkele maanden na de neuscorrectie nog stijf aanvoelen. Er kan sprake zijn van loopneus klachten of minder goed kunnen ademhalen. Deze klachten zijn meestal van tijdelijke aard.

Nazorg neuscorrectie

 • 3 uur na de operatie mag je weer naar huis. 
 • De eerste 72 uur na de neuscorrectie ontstaat er zwelling en soms blauwe verkleuring rondom de ogen. Daarna wordt dit minder.
 • Je kan thuis de eerste 2 dagen je ogen (plekjes rondom je neus) ieder uur koelen, gedurende 10 minuten.
 • Als je slaapt hoef je niet te koelen. Wij adviseren om te koelen met een klein handje diepvrieserwtjes in een boterhamzakje. Leg wel altijd een tissue of gaasje tussen het zakje en de huid, zodat de huid niet te veel afkoelt.
 • Het is belangrijk om je neus schoon te houden. Je kan met vochtige wattenstaafjes je neusgaten iedere dag schoonmaken of je neus spoelen met jodiumvrij zoutwater (zie FAQ).
 • Voorkom bukken en het tillen van zware spullen in de eerste paar dagen. Het is in deze periode fijn om met een extra kussen of neksteuntje te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt. Dan zal de zwelling sneller afnemen.
 • 1 week na de ingreep kom je bij ons langs in de neuscorrectie kliniek. Tijdens deze controle worden de pleisters en eventuele splints verwijderd. Daarna mag je weer make-up gebruiken. 
 • Wij raden aan om bij een neuscorrectie een week vrij te nemen van werk of opleiding. Een tweede week vrij kan prettig zijn zodat je rust kunt houden.
 • Tot slot zien we je na 6-8 maanden terug voor de eindcontrole. Tussendoor mag je, bij zorgen of vragen, altijd contact met ons opnemen en langskomen.

Neuscorrectie Amsterdam

Voor een neuscorrectie met natuurlijk resultaat ben je bij Dr. Bart Clinic in goede handen. Ik raad aan om eerst foto’s op te sturen zodat ik kan beoordelen of ik je kan helpen. Neem hiervoor gerust contact op. De neuscorrectie kliniek kan daarna eventueel een consult met je inplannen in Amsterdam. Zo heb ik alle tijd om te luisteren naar je wensen en kan ik het mooiste resultaat creëren. Tijdens onze afspraak laat ik zien wat het resultaat kan worden op basis van bewerkte foto’s van jouw neus. Daarbij geef ik eerlijk advies over wat haalbaar is. Ook krijg je van mij uitleg over de operatie en is er ruimte om al je vragen te stellen.

Via onderstaand knop maak je eenvoudig een afspraak voor een consult neuscorrectie in Amsterdam.

 

 • Geboren in Washington DC
 • Opgegroeid in Kenia en Luxemburg
 • Specialisatie tot plastisch chirurg in Utrecht
 • Superspecialisatie tot aangezichtschirurg inToronto
 • Werkzaam in de Dr Bart Clinic te Amsterdam
 • Werkzaam in Afrika voor Operation Smile
 • BIG registratie nr. 19049113301

FAQ

De ‘Preservation Rhinoplasty’ techniek die Dr Bart gebruikt, behoud de structuur en stabiliteit van het kraakbeen en bot. Dit zorgt voor een voorspelbaar en natuurlijk resultaat. Tijdens een neuscorrectie kan ook de functie van de neus verbeterd worden.

In de meeste gevallen doe ik een gesloten neuscorrectie, zonder zichtbaar litteken. Soms, als je eerder elders geopereerd bent, wordt de open techniek gebruikt met een klein littekentje in de huid tussen je neusgaten (columella)

Een neuscorrectie wordt niet als een pijnlijke behandeling ervaren. Wel komt het voor dat mensen wat beperkt worden door de zwelling of een drukkend gevoel ervaren. Mocht het onverhoopt toch nog onaangenaam voelen, dan kunt je gebruik maken van de pijnstillers die je, uit voorzorg van ons voor de ingreep al op recept mee hebt gekregen.

Het complicatierisico na een neuscorrectie is hetklein (0.5%). Ze zijn ondanks voorzorgsmaatregelen niet volledig te voorkomen. De mogelijke complicaties zijn:

 • bloedneus
 • infectie
 • septum hematoom (bloedophoping tussen de slijmvliesbladen van het neustussenschot)
 • gat in neustussenschot
 • (tijdelijk) gevoelsverlies van de huid van de neuspunt
 • huidreactie op gebruikt hechtmateriaal (granuloom)

Bij vermoeden op een infectie of septumhematoom moet je direct contact op nemen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt kunnen beide complicaties het kraakbeen in de neus permanent beschadigen. Dit zal in de meeste gevallen resulteren in een onacceptabel functioneel of esthetisch resultaat. Bij een ernstige infectie kan heropname in een ziekenhuis en antibiotische behandeling via het infuus nodig zijn.

De eerste periode na een neuscorrectie is het snuiten van de neus niet verstandig. Je mag wel je neus ophalen en schoon spoelen met een zoutwateroplossing. Je kunt deze oplossing zelf maken of bij drogist of apotheek kopen. Belangrijk is om met een grote hoeveel te spoelen. De Nasofree® neusdouche van DOS Medical wordt door ons aanbevolen. Deze wordt geleverd met zakjes spoelzout. Klik hier om de Nasofree te bestellen.

Je kan de zoutwateroplossing ook zelf maken. Dit doe je door 9 gram (jodiumvrij)zout op te lossen 1 liter lauwwarm kraanwater, of 1 afgestreken theelepel (jodiumvrij)zout op te lossen in 200ml (1 mok) lauwwarm kraanwater

Kant-en-klare nasaal spoelzout sachets zijn online verkrijgbaar via de KNO winkel. De sachets bevatten de juiste hoeveelheid van twee zouten die effectief én mild zijn voor het gevoelige neusslijmvlies. Met één sachet bereidt u precies de juiste dosering voor optimaal neusspoelen.

Afhankelijk van je werkzaamheden adviseren wij je na 10-14 dagen weken je werkzaamheden/ opleiding te hervatten.

Nee. Helaas mogen wij dat niet aanvragen.

Om de neusrug te ontzien en om het ontzwellen wordt het dragen van een bril tot 6 weken na de operatie afgeraden.

Een neusoperatie is een complexe ingreep, waarvan het resultaat niet volledig te voorspellen is. Verreweg het grootste deel van de zaken waar mensen zich in het begin zorgen om maken verdwijnt in de loop van de genezing die 12-18 maanden in beslag neemt, zeker indien u een dikke huid heeft.

Je mag na 2 weken weer rustig beginnen. Contactsport eerst 6 maanden vermijden.

Het doel van de ingreep is om een onopvallende, mooiere versie van je bestaande neus te maken. Het grootste compliment dat je van jouw omgeving kunt krijgen is dat men niet ziet dat je aan je neus bent geopereerd. Hou er rekening mee dat in de eerste drie maanden nog zwelling van de neus aanwezig is. Na een jaar is de neus volledig genezen.

Mensen met een dikke huid moeten er rekening mee houden dat fijne details soms minder goed tonen dan bij mensen met een dunnere huid.

Wil je meer weten?

Als je wilt weten wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaand formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Wachttijd voor een consult bedraagt ongeveer 2 maanden.

Mocht je binnen 10 dagen geen reactie hebben ontvangen, check aub je spam.

Persoonlijke informatie

Algemene gegevens

Foto upload

Instructies

 • Foto’s zonder make-up. Haar uit het gezicht, zo mogelijk in een strakke staart naar achter.
 • Met volkomen ontspannen gezicht, recht vooruitkijkend.
 • Het hele gezicht inclusief de oren en hals tot aan de sleutelbenen moet zichtbaar zijn.

Let op: Maximaal 3 MB per foto!

Operatieverslag upload

Als je eerder geopereerd bent aan je neus, graag het operatieverslag meesturen.

Bedankt voor uw aanvraag

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.